De euro heeft een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de dollar. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.Op dinsdag staken geruchten dat Shell rivaal BP over zou kunnen nemen weer de kop op. De geruchten, die ook in 2010 de ronde deden maar nergens toe leidden, zorgden ervoor dat de koers van BP 4 procent steeg in de Europese handel en nog eens 2 procent in de handel op Wall Street. BP is verzwakt door de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, de grootste olieramp ooit en die BP miljarden dollar aan schadevergoedingen en claims heeft gekost.
2.De inkoopmanagersindex van de eurozone wijst op aanhoudende malaise. De index daalde van 52,1 in oktober naar 51,1 in november, het laagste niveau in bijna een jaar tijd en steeds dichterbij het breakeven-niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp.
Volgens de inkoopmanagersindex dalen de nieuwe orders in de industrie en stagneren ze bij dienstverleners, wat er op wijst dat er voorlopig geen verbetering van de groei in zit. En dat is teleurstellend, want de inkoopmanagersindex wijst op een groeitempo voor de economie van eurozone van slechts 0,1 procent in het vierde kwartaal, wat te laag is om de inflatie omhoog te duwen of voor een noemenswaardige daling van de werkloosheid te zorgen.
3.Altice, het telecombedrijf van de miljardair Patrick Drahi, gaat waarschijnlijk de plek van Ziggo in de AEX innemen. Ziggo gaat uit de index omdat de kabelaar is overgenomen door Liberty Global, het bedrijf van miljardair John Malone dat wereldwijd belangen heeft in telecombedrijven. Beursbedrijf Euronext maakt vandaag de nieuwe indexsamenstelling bekend.
4.Russische banken zijn vanwege de economische sancties van het westen en de ineenstorting van de Oekraïense economie in zwaar weer terecht gekomen en moeten aan het staatsinfuus. Het Kremlin gaat 40 miljard roebel (ongeveer 600 miljoen euro) uit zijn staatsinvesteringsfonds halen om Gazprombank te herkapitaliseren. Daarmee is Gazprombank de derde bank die staatssteun krijgt sinds de uitbraak van de Oekraïense crisis. En Gazprombank zal niet de laatste bank zijn die hulp nodig heeft. De voorzitter van staatsbank VTB Sergey Dubinin zei deze week dat er “wat paniek” is uitgebroken in het Russische bankwezen.
5.Spanning en sensatie in de Haven van Rotterdam. Er zou mogelijk een sleepbotenkartel actief zijn. Mededing autoriteit ACM is een onderzoek gestart naar marktmanipulatie door sleepbedrijven. Smit, het dochterbedrijf van Boskalis dat actief is in de haven, zou de ACM over de vloer hebben gehad. Het onderzoek van ACM loopt parallel met dat van de Duitse kartelwaakhond, dat een onderzoek is gestart in Duitse havens.
6.De euro is vanochtend naar een nieuw dieptepunt gedaald ten opzichte van de dollar. Het valutapaar tikte 1,2323 dollar per euro aan, het laagste niveau sinds medio 2012. De zwakke euro is enerzijds een verhaal van Amerikaanse kracht. De Amerikaanse economie is in stevig tempo blijven groeien.
Daarnaast heeft de Amerikaanse centrale bank, de Fed, laten doorschemeren dat te lage inflatie, lage olieprijzen, en de zwakke wereldeconomie geen reden zijn om af te zien van de renteverhoging medio volgend jaar. Aan de andere kant raken beleggers er steeds meer van overtuigd dat de Europese Centrale Bank vroeg of laat de geldpers aanzet om op grote schaal staatsleningen te kopen, omdat de economie zwak blijft en inflatie nergens te bespeuren is. Het perspectief op een renteverhoging in de VS en blijvend lage rentes in de eurozone is voor handelaren reden om meer geld in dollars aan te houden en dat beïnvloedt de valutakoersen.
7.Zuid-Europese staatsleningen profiteren van de verwachting dat de volgende stap van de ECB een verdere verruiming van het monetaire beleid zal zijn. De risicopremie voor Ierse, Italiaanse en Spaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar zijn vanochtend gedaald naar het laagste niveau sinds het uitbreken van de Eurozone crisis. Zo staat de Ierse 10-jaars rente 0,64 procentpunt boven de Duitse 10-jaars rente van 0,74 procent. Het verschil bedraagt 1,09 procentpunt voor Spanje en 1,26 procentpunt voor Italië.
8.Mooie woorden van de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Sapin zei volgens Franse media in Parijs vanochtend dat het begrotingstekort in 2017 ruim onder de 3 procent van het nationaal inkomen zal zijn. Dat is een boute uitspraak, want Frankrijk heeft al drie keer op rij de doelstelling van een begrotingstekort van 3 procent of minder niet gehaald. Aanvankelijk moest in 2013 al aan de eis worden voldaan. Dat werd 2015 en vervolgens 2017.
9.De Griekse premier Antonis Samaras heeft een probleem. Hij heeft Griekenland beloofd dat er geen nieuwe bezuinigingsmaatregelen meer komen en dat de door Grieken gehate IMF zijn biezen zal pakken en niet zal toezien op een kredietlijn waarover de Griekse regering in onderhandeling is met zijn schuldeisers. Samaras kan die beloftes alleen niet waarmaken.
De Trojka (IMF, Europese Centrale Bank, Europese Commissie) wil weten hoe de regering een mogelijk gat in de begroting volgend jaar dicht. En de eurolidstaten willen Griekenland geen kredietlijn geven als het IMF er niet bij is om een oogje in het zeil te houden. Samaras heeft nog tot 8 december de tijd om een akkoord te sluiten met zijn schuldeisers. Dan loopt namelijk de tweede steunoperatie van 130 miljard euro af. Die steunoperatie wordt echter verlengd als er geen akkoord is over een kredietlijn. En dat betekent dat een andere belofte van Samaras – dat Griekenland het zonder nieuwe steun doet - loos blijkt te zijn.
Ondertussen is oppositieleider Alexis Tsipras zijn kans aan het afwachten nu Samaras zich in de nesten heeft gewerkt.
10.Europese beurzen boeken lichte winsten, en dat komt doordat beleggers verwachten dat ECB-president Mario Draghi op donderdag tijdens het rentebesluit op zijn minst zal hinten dat de ECB dichterbij de lancering van een aankoopprogramma van staatsleningen is gekomen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl